sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Expertii in fotografia si filmarea de nunta explica "inexplicabilul"



Hello World,

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris pe blog, insa  am circumstante atenuante …nunti nunti nunti extraordinare JSunt sigura ca ma veti ierta ca v-am abandonat pentru perioada verii.Acum ca s-a mai domolit caldura m-am pus pe scris si va aduc in prim plan un articol care sunt sigura ca va va fi de mare ajutor in viitor…voua celor care inca nu ati gasit echipa perfecta care sa imortalizeze amintirile din ziua nuntii.

Am incropit impreuna cu prietenii The Wedding Planner un articol special pentru voi, viitorii miri.

Totul a pornit de la intrebarile care nu dau pace mirilor nostri dragi  nici macar noaptea-n somn.Noi vrem sa fiti odihniti pentru ziua nuntii si astfel va dedicam urmatorul articol.:
                                                  
                                                           Amalex Foto











 “Impresia “ok” sau cea “wow” ?
În căutarea fotografului sau videografului potrivit pentru nunta voastră, suntem convinsi că ati urmărit multe portofolii, pentru a le cunoaste stilul si astfel să vă cunoasteti voi asteptările legate de acesti furnizori.
Unele imagini cu sigurantă v-au captat atentia… Parcă…parcă… ati sesizat că aparatele foto pe care le aveti acasă nu pot reproduce acel efect de “wow”

            De ce oare? 
Pentru că … pe lângă abilitatea creativă a fotografului sau videografului, contează mult si cu ce lucrează acesta. Evitând cât de mult limbajul tehnic, vă vom împărtăsi din impresiile noastre, în ceea ce priveste… “ceata / neclaritatea” fundalului dintr-o imagine.

De ce o fotografiile profesionale sau filmarea nu au fundalul clar? Doar subiectul este clar,  iar ce este în spatele lui… nu! Este de bine? 
Bineînteles că da! Pentru că în perspectiva noastră, ca furnizori, acest tip de imagini, este cel care captează atentia si evidentiază printre altele alitatea serviciului

Este vorba de DOF (depth of field), mai exact “profunzimea de câmp” … stiu … sună foarte tehnic, dar este foarte usor a fi înteles … pentru că, utilizată corespunzător, poate transforma niste imagini din simple în “wow”. Profunzimea câmpului vizual se referă la acea portiune focalizată dintr-o imagine. Care este rolul acesteia mai concret?
- în primul rând, îti directionează atentia, adică tot ceea ce nu este important, nu este evidentiat, iar    
   astfel, te poti concentra doar asupra subiectului / obiectului aflat în focus.
- simplifică imaginea, disociind subiectul de fundal
- dă feelingul acela de “cinematic” si adaugă un plus de interes vizual

Este adevărat că în unele cazuri, este preferabil să fie totul clar, si aici ne referim la imaginile care reprezintă peisaje, însă în cazul unei nunti, unde se doresc imortalizarea a cât de multe instantanee, situatia este cu totul alta. Fotograful poate controla acest aspect…Ca si un ultim argument, am dori să mentionăm faptul că la fel vede si ochiul uman - filtrează si diferentiază doar ce este important pentru el. Din pacate, acest “blur” nu poate fi reprodus cu orice obiectiv. De aceea nu prea reusiti să obtineti astfel de imagini si voi cu aparatele proprii. Obiectivele scumpe sunt cele care facilitează acest “wow”. si să nu uităm, totusi, faptul că ceea ce contează cu adevărat, este viziunea creativă a fotografului/videografului, pentru a creea cele mai reprezentative imagini! De aceea, alocati-vă timp si programati-vă întâlniri cu furnizorii din domeniu, pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privette fotograful / videograful evenimentului vostru!"
                                                                                               Amalex Foto                                              



„ Au trecut mai bine de 3 ani când Canon a facut o revoluie în industria video prin lansarea primei camere DSLR (Digital Single Lens Reflex) capabilă să filmeze în format full HD 1920x1080 si încă ne confruntăm cu diverse opinii, pro si contra.
Din experiena mea pot sa spun că aceste camere au deschis  o nouă era în filmarea de orice fel fiind primite cu bratele deschise atât în industria cinematografică cât si cea de documentar si chiar si pentru filmări cu buget mai mic gen nunti sau alte evenimente de acest gen. Poate o să vă întrebati de ce? Si am să vă răspund.
Pentru că se apropie fenomenal de tare din punct de vedere al calitătii oferite si al performantelor cu celebrele camere de cinema, diferenta fiind că aceste camere DSLR sunt mult mai accesibile pentru o mai larga gamă de utilizatori. Ok, poate o să mă întrebati…si ce oferă aceste camere de sunt asa de aclamate?
Oferă o altă perspectivă a imaginii, posibilitatea de a folosi o gamă larga de obiective pentru diferite situatii, ei bine si ne oferă posiblitatea să avem în cadrele noastre prezent acel celebru si totodată de neinteles DOF (Depth of field) sau mai pe româneste adâncime de câmp. Multa lume mă întreaba de ce unii oameni într-o scenă sau cadru sunt ”în ceată”, de ce nu se vad clar, la ce e bun dacă numai anumiti oameni sunt vizibili?

                           

Camerele standard (handycam-urile) nu au această posibilitate de a face departajarea pe anumite planuri a celor ce apar în cadre, pe când DSLR-urile ne permit să facem această minune, care din punct de vedere al regizorului sau al cameramanului este mană cerească, reusim ca în anumite scene să îndreptăm atentia exclusiva spre un grup de persoane sau o persoană fără să distragem atentia celui ce vizionează cu cadre care nu ne interesează la acea scenă.  De aceea la anumite scene unde de exemplu în wedding dorim să evidentiem momentul deosibit din biserică când mirii sunt cununati iar în spate decorul sau ceea ce se întâmplă poate distrage atenția de la acest moment deosebit, folosim obiective care fac această ”ceată„ DOF.
Sunt multe situatii când această optiune este binevenită, ea făcând filmarea mult mai dinamică si mult mai interesantă.

                        

Sunt multe alte caracteristici care fac pentru noi aceste camere o unealtă de vis, nu am să intru în detalii acum dar am să evidentiez încă o calitate unică, paleta de culori si modul în care aceste camere percep lumina.
Deoarce aceste camere pot lucre cu o sensibilitate ridicată a luminii, ele pot fi folosite cu success în situatii când o camera standard deja ar avea nevoie de lumină, lumină artificială ce distorsionează paleta de culori si cadrele în cazul camerelor standard, dar aici la DSLR ne apropiem de o egală captare a imagini cu perceptia umană fără a distorsiona imaginea cu tot ceea ce implică.
Ca si încheiere ca să vin în sprijinul ceea ce am spus, noi VideoProStyle începând din 2012 filmăm exclusiv evenimentele noastre cu camere DSRL, iar rezultatul pe care îl obtinem vă invităm să-l evaluati pe www.facebook.com/videoprostyle sau pe www.vimeo.com/videoprostyle.
        
Team manager
VideoProStyle
              Mircea Criste
                                         




“Profunzimea de camp in filmare/fotografie reprezinta zona din afara punctului de focalizare.Suna tehnic  si complicat, insa este mult mai simplu decat pare.In momentul in care cameramanul /fotograful  incepe activitatea, isi indreapta atentia spre un anumit subiect.Acesta va deveni punctul de focalizare.Tot ceea ce este cuprins in cadrul respectiv, inafara subiectului principal, in fata sau in spatele acestuia, reprezinta profunzimea de camp.

Profunzimea de camp reprezinta distanta dintre cel mai apropiat si cel mai indepartat element al fotografiei, dintre planul apropiat si cel indepartat al imaginii, totul raportandu-se la subiectul principal.

De ce folosim noi depth of field – profunzimea de camp?De ce apare la noi blur-ul(neclaritatea) in spatele subiectului principal pe care vrem sa-l evidentiem?:)

Profunzimea de camp redirectioneaza atentia privitorului spre subiectul principal din cadrul respectiv si ne da posibilitatea sa “ascundem “ obiecte, persoane, lucruri care fac parte din background si distrag atentia de la subiectul principal pe care ne concentram si pe care dorim sa-l evidentiem in anumite cadre.

Confera imaginii un aspect mai artistic si cinematic.Cum incercam sa ne apropiem cat mai mult prin montajele noastre de ceea ce inseamna filmul, folosirea acestei tehnici ne ajuta foarte mult. Ne pune creativitatea si imaginatia la incercare.



Fetele, in ziua nuntii lor sunt extraordinar de frumoase, iar noua ne place sa evidentiem acest lucru.Veti putea observa in videoclipurile Fanyx Media, close –upuri(cadre apropiate) cu privirea … zambetul …detalii care fac diferenta si transmit mai mult decat o mie de cuvinte.Toate acestea le putem realiza ajutati fiind  in mare masura de aceasta tehnica numita depth of field…care creeaza blur-ul(neclaritatea)in fundal si prezinta subiectul principal cat mai clar posibil."


                                                    Stefan Ionescu, Fanyx Media






“Depth Of Field este tehnica pe care noi, fotografii, o folosim pentru diferentierea subiectului de fundal sau pentru a pune in evidenta ceea ce dorim sa sugeram prin fotografie. Acum, dragi viitori miri si mirese, voi trebuie doar sa studiati profund portofoliul  fotografilor preferati si sa alegeti ceea ce va place voua … har Domnului, aveti din ce alege.                                                                                                     

In fond, fotografia este o arta iar in cazul fotografiei de nunta, singurii care o jurizeaza sunteti voi. In plus, cred ca tehnica fotografica este printre ultimele lucruri care trebuie sa va capteze atentia, ci mai degraba caracterul, tenacitatea si priceperea fotografului de a surprinde sentimentele si emotiile tuturor celor implicati in frumoasa nebunie numita NUNTA."